torsdag 21. mars 2013

To utdrag...


Vi har lest noen utdrag fra forskjellige romaner, utdragene er hentet fra Kontekst tekster 2. I den forbindelse har vi også gjort noen oppsummeringsoppgaver. Jeg leste utdrag fra bøkene "Saynab" og "Ny melding". Siden vi måtte lese ei bok og lage anmeldelse av den, var det jo enklest å velge ei bok ut i fra disse utdragene. 


Saynab
Saynab av Eva Norderhaug (Heftet)
Link
Saynab var ei jente fra Somalia. Den første dagen på den nye skolen hadde damen i leiligheten lært henne å rette håret sitt med rettetang og bruke hårruller. Saynab likte når håret ble slik som alle de andre jentenes. Da følte hun seg ikke så annerledes. Hun ble godt mottatt av den nye klassen, som for det meste besto av flykninger fra forskjellige nasjoner. Ei av jentene fikk i oppgave å passe på Saynab. Hun var så tynn at Saynab kalte henne for Spagetti, og de to ble fort veldig gode venner. De var egentlig veldig lik hverandre, selv om de ikke hadde samme historie. Begge var flykninger fra Somalia og hadde flere av de samme egenskapene. Foreldrene til Spagetti tok godt i mot Saynab.
En annen jente, Fatima, hadde vært bestevenninna til Spagetti. Hun ble litt misunnelig på Saynab med det samme, men det gikk over. Hun fikk bare være ute i en time etter skoletid fordi at hun måtte hjem for å lage mat, vaske huset, vaske opp, rydde, servere de voksne og passe sine småsøsken. Saynab ble skikkelig sint når hun fikk vite hvordan Fatima hadde det. Hun mente at Fatima måtte gjøre noe, og sette seg i respekt.  

Ny melding
Ny melding av Magnhild Bruheim (Heftet)
Link
Denne onsdagskvelden var Bente inne fordi at moren og faren hadde laget ein regel som sa at heile familien skulle vera samla kvar onsdag kveld. Dette var ein regel som Bente naturlegvis ikkje var så veldig nøgd med, men ho var nøydt til å høyre på foreldra. Bente er litt irritert på foreldra fordi at ho mein at dei ikkje vil at ho skal ha det artig, og at dei ikkje forstår. Men ho prøve å holde kontakten med venninna «Kami». Kami snakkjer om kven som er med, og Bentes hjerte bankar fortare når ho høyre at Stian er med. Ho er litt «interessert» i han som man kallar det.
Når Kami tar bussen heim ser ho ein litt eldre gut som ho likar. Dei blir vel gåande ilag då dei går av bussen.Dei to venninnene brukar alltid å snakke i telefonen når den eine av dei er aleine ute, det er jo ein slags trygghet. Denne kvelden høyrer Bente at noko er galt. Kami er andpusten, og etterkvert høyrer ho ein mannsstemme i bakrunnen før kontakten blir brutt av en dump lyd. Det er litt vanskeleg å seie kva som har skjedd med ho, kanskje ho blei kidnappa, kanskje ho blei voldtatt… noe i den duren.   

Begge bøkene ga inntrykk, men jeg falt til slutt på boka "Ny melding". En mer grundig anmeldelse av den kommer enten i morgen eller i starten av neste uke;)


4 kommentarer:

  1. Veldig bra skrevet! Det virker som om du har satt deg godt inn i de to utdragene og skrevet nøye om dem.
    (Fornøyd - nøgd)
    Det hadde vært interessant å få vite mer om bakgrunnen til Saynab, hva var grunnen til at hun var flyktning osv.? men ikke sikkert det sto i utdraget..

    Marthine

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips!:) Nei, det sto ikke i utdraget hvorfor hun var flyktning, så var ikke så lett å skrive noe om det:P

      Slett
  2. Hei Julia!
    Helt enig med Marthine, dette var veldig bra skrevet!;) Men har du kilder til bildene du har brukt?

    Guro

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips! Nå skal det være ordnet!:)

      Slett