fredag 22. mars 2013

Biografi av forfatteren Magnhild Bruheim og anmeldelse av boken "Ny melding"



Magnhild Bruheim vokste opp i Skjåk i Gudbrandsdalen med mor og far og tre søstre, hun er nummer tre i søskenflokken. Faren døde da hun var femten, og den nest eldste søstera Ingebjørg omkom i ei ulykke i 1996.

Link
Barndommen hennes i Skjåk var det en kaller «vanlig». Rammene var trygge, og på skolen klarte hun seg godt og hadde mange venner. Da Magnhild var 17 år gammel flyttet hun til Lillehammer for å gå videregående skole. Hun begynte på reallinjen på gymnaset fordi at hun alltid hadde vært god i regning og matte, men etter et halvt år gikk hun over til engelsklinje med kunst (som den skolen hadde). Magnhild var veldig tilfreds med hybellivet, og brydde seg mer om hva som skjedde utenfor skolen enn resultatene sine. Hun kom seg så vidt gjennom og fikk artium. Senere tok hun høyere utdanning ved universitetet, med norsk som hovedfag. Enda noen år etter tok hun journalisthøyskolen.

Magnhild har arbeidet som journalist for NRK, både i Oslo og på Lillehammer. For 7-8 år siden sa hun opp den faste stillingen til fordel for skrivingen. Nå jobber hun frilans i NRK Hedmark og Oppland, og jobber for det meste med nyheter på radio, av og til også på fjernsyn. Ellers går mesteparten av tiden til skriving. Hun går ikke rundt og venter på inspirasjon, da hadde det blitt lite skriving. Skrivingen er som en vanlig jobb for henne, hvis hun har hele dagen ledig, setter hun seg med PC-en fra morgenen av. Hun tar seg ikke alltid fri på kveldene og i helgene. Hun har også en del andre oppdrag, for eksempel reist rundt på ungdomsskoler med den kulturelle skolesekken.


Magnhild liker å lese bøker som er skrevet av andre, hun liker å reise, og ikke minst er hun glad i å gå i fjellet. 
Skrivingen er både en jobb og en hobby. Hun har alltid vært glad i å skrive, og har alltid drømt om å gi ut bok en dag. Som barn begynte hun på flere håndskrevne bøker, fordi at hun like å finne på ting. Onkelen hennes Jan- Magnus Bruheim var dikter og en stor inspirasjon for henne. Hun skrev dikt i ungdommen og var med på å gi ut diktantologi på gymnaset. Deretter kom det mange år hvor det ble lite skriving, før skrivetrangen igjen meldte seg for fullt for 10-15 år siden. Da ville hun gjøre alvor av drømmen sin, hun ville få ferdig ei bok å se om det var råd å få den utgitt. Så den første boka kom i 1997.

Jeg valgte å lese boken «Ny melding» som kom ut i 2003. Det er Bruheims første ungdomsroman. Senere har hun skrevet «Venneringen», «På flukt» og «Blod på hendene» som handler om de samme personene.
Bente er hovedpersonen i boken «Ny melding». Hun er snart 15 år gammel og bor sammen med moren, faren og lillebroren Svein. Bente er som de aller fleste tenåringsjenter veldig opptatt av utseendet. Hun synes at foreldrene setter alt for strenge grenser og at de ikke forstår hvordan det er å være ung. Hun er ei samvittighetsfull og snill jente.

Bente’s besteveninne Kari- Marie, eller Kami som hun blir kalt av vennene, er egentlig en slags hovedperson nummer to. Hun bor sammen med moren, og deres forhold er ikke spesielt godt. Kami er litt mer eventyrlysten enn Bente men ellers er de ganske like. Bente og Kami har vært bestevenninner i alle år og lovet hverandre hundre prosent tillit.


Det er onsdag kveld og Bente får ikke lov til å være ute. Foreldrene har laget en «regel» om at hele familien skal være samlet hver onsdag kveld. Denne kvelden skal alle vennene hennes på kino. For å holde seg oppdatert og være litt sosial sender hun meldinger med Kami. Kami sitter på bussen på tur hjem og forteller at hun ser en kul type som har sett på henne mange ganger. Gutten går av på samme bussholdeplass som henne. Jentene fortsetter å snakke sammen, men plutselig blir samtalen forstyrret av en rar skurrelyd. Bente hører en mannsstemme som sier noe hun ikke klarer å oppfatte, etterfulgt av en dump lyd, som om venninna mistet telefonen.

Kami kommer ikke hjem den natta. Politiet starter en leteaksjon og maser hele tida om nye opplysninger fra Bente. Plutselig får hun mystiske meldinger fra venninna. Er det Kami som sender meldingene? Har hun rømt frivillig? Etter hvert får Bente sjansen til å finne ut av det på egen hånd. Det fører henne inn i trøbbel og mange farlige situasjoner.  

Handlingen i boka foregår mye hjemme i ungdomsmiljøet. Vanlige konflikter i et slikt miljø kommer veldig tydelig fram; sjalusi, utseende, ferdigheter og kjæreste er noen av dem. Boka er ungdommelig skrevet, språket er lett, (ikke for mange fremmedord selv om den er skrevet på nynorsk), og det er bare noen få banneord den. Handlingen er veldig relevant, det skjer ting som vi vet har skjedd og skjer på ordentlig. Det bidrar til at språket blir levende og naturlig. Boka er ganske direkte og litterære virkemidler er lite brukt.

Det er egentlig flere tema i denne boka. Men det å være ung blir tatt mye opp. Å være i en alder hvor man føler at foreldrene verner alt for mye om en, og føler at man kan ta mye mer ansvar enn det man egentlig kan. Man kan ikke stole på alt og alle, det er ikke alltid en person er slik den gir seg ut for å være.  Det gir ettertanke for ungdom. Et annet tema er vennskap. Bente vil gjøre alt for å finne ut av hva som har skjedd med Kami. Selv om hun havner i farlige situasjoner, står hun på det hun kan. Vennskapet betyr så å si alt for henne.  

Forfatterens budskap til leseren av denne boka er kanskje hva som kan skje hvis man er for pålitelig overfor fremmede, enten det er «face to face» eller på internett.    

Jeg synes det var ei veldig bra bok. Handlingen er dagligdags, litt spennende og språket er lettleselig. Det er noe som er spennende hele tiden, og det er bra. Hvis jeg skal sette fingeren på noe må det være at den kunne vært enda mer spennende og «upålitelig», og jeg savner noen flere «utvidede øyeblikk». Det hele kunne vært litt mer komplisert, med flere problemstillinger som måtte løses. Boken passer nok best for jenter mellom 10 og 14 år.

Boka er gitt ut i 2 opplag, et i 2003 og et i 2005
Forlag: Det Norske Samlaget
Sidetall: Boken har 172 sider.

Her er de bøkene Magnhild Bruheim har skrevet til nå:


Boken er skrevet i den litterære tidsepoken postmodernisme. Postmodernisme er en stilretning og epoke innen arkitektur, kunst og litteratur. Den er ganske lik den forrige tidsepoken modernismen, men ironi, parodi og illusjonsbrudd er i større grad brukt. Postmodernismen brøt ut på 70-80 tallet. Postmodernistene hevdet at det var umulig å skape noe nytt, og derfor brukte de ofte gammelt materiale gjennom sitater og handlingsforløp.
(Det ble en kortfattet og tynn beskrivelse av tidsepoken, men det var svært lite fakta å finne om den)


Tilslutt en liten sammenlikning med boka «NAIV. SUPER»
«Ny melding» har ikke så mange likheter med «NAIV. SUPER». Det er egentlig to helt forskjellige bøker med helt forskjellig tema. Skrivemåten er forskjellig, Erlend Loe skriver korte og konkrete setninger. Magnhild Bruheim skriver normale og litt lengre setninger.  Den eneste tydelige likheten jeg finner er at naivitet er med i begge bøkene. I «NAIV.SUPER» er naiviteten med hovedpersonen gjennom hele boka mens i «Ny melding» viser det hvordan det kan gå med folk som er naiv og tror på alt som blir sagt. Den likheten er ganske tydelig…


Kilder jeg har brukt:


Og så har jeg vært så heldig å få kontakt med Magnhild via epost. Det er der det meste av biografien er hentet fra. Takk for at du orket å svare, Magnhild!:)



3 kommentarer:

  1. Du hjalp meg akkurat med leksene mine! TAKK!!!! :*

    SvarSlett
  2. Tusen takk!!! Dette trengte jeg virkelig. Elsker deg

    SvarSlett
  3. JEg vil drepe meg selv pga denne bloggen, har du noe tips?

    SvarSlett